Champagne er Champagne!

Champagne historie og fakta

For at en vin må kaldes Champagne skal den være produceret i et afgrænset geografisk område, der ligger omkring en times kørsel øst for Paris. Der produceres ca. 320. mio. flasker årligt. Størstedelen af produktionen er non-vintage champagne. Det betyder at der ikke er nogle krav til at druerne skal komme fra et specifikt år. Omvendt må millésime eller årgangschampagne kun være lavet med druer fra det angivne år og kravet til lagring er minimum 3 år.

Det er muligvis et af de mest traditionsrige områder i hele verden, hvor der produceres vin. Historien går tilbage til omkring 1660 hvor det rent faktisk menes at være englænderne, der udviklede metoden med tilsætning af gær og sukker således 2. gæringen opstod i flaskerne. Det gav de berømte bobler som munken Dom Perignon eksperimenterede med og var dermed frontløber for den form for fantastisk Champagne vi kender i dag.

Champagne produktion

Først og fremmes skal druerne naturligvis høstes fra vinstokkene. Det sker typisk fra slutning af august til starten af oktober. Når de er høstet skal de presses. Enten presser husene selv eller også får de hjælp til det fra en samarbejdspartner.

Når de har mosten fermenteres vinen hvor der undervejs tilsættes gær og sukker. Derefter skal blandingen aftappes i flasker hvor anden gæringen opstår ved at der tilsættes en gær- og sukkerblanding. Dette kaldes for champagne metoden eller methode traditionel. Flaskerne placeres nu i kældrene hvor sukkeret omdannes til alkohol og boblerne frigives. 

I producenternes kældre ligger flaskerne nu og modner. Minimum 15 måneder hvis det er non-vintage hvoraf de 12 skal være på bærmen(bundfaldet). Vintage champagne skal minimum lagre i 36 måneder inden bundfaldet fjernes.

Degorgering kaldes det hvor bundfaldet skydes ud og der sættes prop i flaskerne. Det sker efter en periode hvor de har gennemgået remuage. Bundfaldet bliver samlet i flaskehalsen ved at de drejes i en "pupitre" over en 6-ugers periode. Når bundfaldet er skudt ud tilsættes "liqueur d’expédition". Det er en blanding af vin og evt. sukker. Det er op til vinbonden hvor meget sukkerindholdet skal være i denne tilsætning - og også om det er reservevin eller vin tilsvarende det der er i flasken, som skal tilsættes. Reservevinen kan være vin som producenten har haft liggende i flere år. Det betyder at producenten kan ændre en smule på det endelige udtryk som ønskes.

Når flaskerne har fået prop, etiket mv. på er champagne klar til at blive solgt - og drukket!