Terroir

Et begreb som findes og bruges i vinsammenhæng i hele verden. Grundlæggende henviser det til stedet hvorfra et produkt kommer. Ikke kun vin, da begrebet nemlig også bruges i forbindelse med f.eks. kaffe. Men der er nok ingen tvivl om at det er i vinsammenhæng det oftest diskuteres. Har det overhovedet en betydning for den endelige vin eller ej. Det mener de fleste eksperter dog i dag.  

Årsagen til at terroir bruges som begreb er at det dækker over en lang række forhold. Klimaet, herunder temperatur, regn, vind og mængden af sol. Jordbundsforhold som dækker over mængden af kalk, ler, sand osv. Stedet hvor vinstokkene er placeret – hvordan er hældningen på marken? Ligger den højt eller lavt? Ligger den sydvendt eller østvendt? Er det i nærheden i havet? Med andre ord er der rigtig mange faktorer, der kan have indflydelse på vinstokkene og hvordan druerne udvikles med tiden.  

Terroir er som sådan ikke noget man behøves at tænke over når man vælger sin vin – eller champagne. Det har ikke den store betydning hvis det er vin fra den billige end. Men hvis man kommer op i pris med produkter som champagne, så kan det have betydning. Især hvis man har lyst til at gå mere i detaljen med det endelig udtryk i duft og smag. Særligt for champagne er den kalkholdige jord, som dræner godt og samtidig holder på varmen så druerne kan modne selv i relativt kølige forhold som champagne befinder sig i.