Årgangs champagne

Champagne med druer lavet fra et specifikt år kaldes årgangs champagne eller vintage champagne. På selve champagne flasken vil det ofte være begrebet Millésime du ser. Årgangs champagne bliver noget særligt fordi det er en variant af, der laves i særligt gode høstår. Druerne fra de pågældende år bruges til at skabe vine, der afspejler det specifikke års klimatiske forhold. Non-vintage champagne er en blanding af druer fra forskellige årgang hvor fokus er at holde en nogenlunde ensartet stil for det respektive champagne hus. I modsætning til dette er vintage champagne unik for hvert år.

Vejrforholdene som temperatur, nedbør og vind har afgørende betydning for høsten i den enkelte årgang. De bedste årgange, som har optimale vejr betingelser giver høj druekvalitet hvilket kældermesteren hos den enkelte producent, vil forsøge at afspejle i den endelige champagne flaske. Historisk set er nogle af de bedste årgange 1996 og 2008.

Udover kvaliteten i druematerialet, så får vintage champagne ekstra opmærksomhed. Det skyldes delvist lovgivningen for champagne produktion, men også muligheden for at skabe noget ekstraordinært. Derfor ligger vintage champagner oftere længere tid sammen med bundfaldet inden degorgering. De udvikler større kompleksitet, mere dybde og hvis de opbevares optimalt kan de i nogle tilfælde gemmes i mere end 20 år.