Områderne i Champagne

Overordnet set er vi selvfølgelig i den nordøstlige del af Frankrig. Området Champagne ligger ca. en time øst for Paris. Reims vil af de fleste blive betragtet som “Hovedstaden”. Hvis du skal til Champagne, så vil vores personlige anbefaling være at bo i Epernay. Det er en hyggelig by med masser af liv i gaden, små pladser med cafeer og du kan få stillet croissant sulten hos en af de mange bagere. Og så emmer byen selvfølgelig af champagne! 

Champagne kan opdeles i nogle underområder. De fire hovedregioner er Montagne de Reims, Vallé de la Marne, Côte des Blancs og Côte des Bar. Generelt består undergrunden af 75% kalksten, men der er stor variation regionerne i mellem. Selv i hver enkelt region kan der være stor forskel selvom de har nogle kendetegn. 

Montagne de Reims ligger nordligst og som navnet antyder er der tale om et område der ligger omkring byen Reims. Lige syd for Reims ligger der et lille bjerg(Montagne). Pinot Noir er den mest udbredte og kendte drue i området.  

Vallé de la Marne følger Marne floden og byen Epernay ligger her. Jordbunden her adskiller sig meget fra resten af Champagne da den er meget lerholdig. Det elsker Meunier druen og udgør derfor næsten 2/3 af markerne. Fra Vallé de la Marne vil du typisk opleve fyldige champagner med frugten i fokus. 

Côte des Blancs er næsten kun beplantet med Chardonnay vinstokke. Det er super kalkholdigt og det giver mere mineralsk udtryk i de champagner der kommer fra området. Friskhed, citrus og grønne æbler vil du ofte finde i de unge NV-champagner herfra.  

Det sydligste område er Côte des Bar hvor Pinot Noir er den mest udbredte. Det ligger næsten 2 timer syd for resten af champagne områderne og det betyder faktisk noget for klimaet. Frugten bliver mere moden og selvom det igen er en generalisering er det typisk frugtige vine du får her fra.